Ramen [+ recept]

15. června 2014 v 12:20 | Carter |  Japonsko


Dnes jsem chtěla přidat článek na tématiku dokonalého jídla (ano, tou dobou co tohle píšu, mám hlad) - ramen, kteří většina z nás pozná z anime či z mang. Jenže, co to vůbec je? Jaký je původ tohoto jídla?

RAMEN, (ラーメン či 拉麺,) je nudlová polévka která je původem z Číny. Nudle jsou zality horkým vývarem nejčastěji z masa. Ingredience na ramen jsou velmi jednoduché: maso, nudle, zelenina ale také houby. Existuje mnoho variací a chutí ramenu. Polévka se začala těšit velkému úspěchu i mimo Asii, díky její výtečné chuti.

Abychom si udělali nějákou tu představu z čeho je ramen udělaný, zde je velice jednoduchý recept a jeho postup.

Suroviny:
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe pozemnicový)
  • 1 1/2 pórku, nakrájený
  • 1 mrkev, nakrájená
  • 2 cm oddenku zázvoru, oloupaného a nasekaného
  • 2 stroužky česneku, rozmačkané
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 160 g kudrnatých nudlí "mie"
  • 1 větší kuřecí prsíčko
  • 6 plodnic hlívy ústřičné - vcelku
  • 2 vajíčka, uvařená natvrdo
  • 1 jarní cibulka, na plátky
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup:
  • Postavíme hrnec na střední plamen hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek.
  • Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše osmahneme za dobu asi 2 až 3 minuty.
  • Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochutíme solí a pepřem.
  • Kapalinu uvedeme do varu a ponecháme ji vařit 15 až 20 minut.
  • Pak vývar scedíme do jiného hrnce, který pak postavíme na plamen a vývar uvedeme k varu.
  • Uvaření kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:
  • Kuřecí prsíčky vcelku ponoříme s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujeme na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut - kdybychom vařili kuřecí maso pří vyšší teplotě bylo by nakonec suché, ale tak při kontrolovaném ohřevu kapaliny zůstane nadále šťavnaté.
  • Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjmeme a uložíme stranou.
  • Uvaření nudlí mie:
  • Nudle vložíme do teplého vývaru a zesílením plamene uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty.
  • Úprava kuřecího masa a vejce k podávání:
  • Uvařená kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.
  • Podávání polévky:
  • Nudle vybereme a přendáme do misek na polévku (talíře) a naběračkou přelijeme vývarem.
  • Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa.
  • Nakonec vše posypeme jarní cibulkou.
  • Pokud je nutné přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl, kde se již všichni náramně těší na naši originální japonskou polévku "ramen".

Moje osobní zkušenosti:
U sebe doma jsem nikdy nezkoušela udělat si ramen, ačkoliv k tomu máme přísady. Jednou jsem však šla s kamarádkou do Running Sushi v Praze, a dala jsem si tam Ramen z mořských plodů. Za prvé, přinesli mi tak OBŘÍ kotel že to málem ten kluk ani neudržel takže mi to pomalu mohli donést 4 lidi. Za druhé, bylo do strašně moc dobrý!!! tolik chutí a přísad. Mňam! A za třetí, celé jsem to snědla.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 beepinka beepinka | Web | 15. června 2014 v 13:43 | Reagovat

Já jsem Ramen ještě nejedla .__. :D! Ale ráda bych ho zkusila ^^) Možná bych ho mohla udělat ...no..nebo se alespoň pokusit. Vypadá to i docela zdravě =) Akorát bych si tam nedala žádné ty houby ani mořské plody =) :D ...Jinak celý kotel,jo? dobře ty :D!
A netušila jsem,že je z Číny...myslela jsem si,že z Japonska O.o ...Good to know...díky ^^)/

2 Penny Penny | Web | 15. června 2014 v 18:18 | Reagovat

Ramen :3 Nekdy bych si ho chtela skusit xD Urcite to dopadne katastrofalne xDD Teda cely kotel, wow, tak to musela but supr xD Beepinka-senpai si myslela, ze to je z Japonska a ja zase z J. Korei xD

3 Ryuu L Ryuu L | Web | 17. června 2014 v 1:13 | Reagovat

už tolko krát som si tento rtecept písala a tolko krát som bola odhodlaná ho spraviť... :DDD no nič... toto si budem musieť záložkovať a konečne sa k tomu dokopať! ^^)/
so.. ďakujem za zdielanie receptu :3

4 beepinka beepinka | Web | 17. června 2014 v 15:01 | Reagovat

[2]: Jsme obě vedle jak ta jedla Penny-chan ^^:D

5 Ryuzaki. Ryuzaki. | Web | 18. června 2014 v 18:00 | Reagovat

Ach jo, jak já bych ráda ochutnala Ramen... -¸-"
Budu si muset najít někdy nějakou chvilku na vaření... :D

6 Akemi Yume Akemi Yume | Web | 20. června 2014 v 19:24 | Reagovat

Musím si ho už někdy udělat! xD Kso..
Takhle podle receptu to ani nevypadá složitě..

7 Leriane Leriane | Web | 21. června 2014 v 14:13 | Reagovat

Fakt moc děkuju -_- právě jsem na to dostala takový hlad! >o< díky za receptík :3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama